Cheia succesului pentru departamentul de suport este sa nu observi cat de grea este munca lor  si cat de bine functioneaza. Asta se intampla pana cand ceva  merge prost. Si e perfect adevarat, nu observi intodeauna cine ti-a pus dosarul pe birou -laminat si legat- sau cine are grija sa gasesti in bufet tot ce iti trebuie. Dar ai observa imediat daca nu ai avea stiloul cu care sa scrii sau daca nu ti-ar fi livrata corespondenta.

O companie are foarte mult de castigat din faptul ca acorda timp  si resurse pentru angajarea celui mai bun candidat pentru personalul administrativ.

Tocmai din acest motiv, intodeauna ne asiguram ca prezentam clientilor nostri un candidat care nu doar isi va face bine treaba, ci este si o personalitate foarte potrivita pentru cultura organizationala a companiei angajatoare. 

Insa pentru a gasi cei mai buni candidati pentru posturile administrative, este nevoie sa cunoastem si sa fim pregatiti cu o serie de factori. Cunoscand si definind  abilitatile specifice, calitatile si experienta de care compania angajatoare are nevoie- atat in prezent cat si privind lucrurile in perspectiva-  ne vom asigura ca atragem candidatii care se potrivesc cu adevarat nevoilor acesteia.   

Iata cateva sfaturi care vor ajuta in procesul de recrutare: 

1. Cunoaste tendintele

Un prim bun pas este sa cunosti care sunt tendintele actuale de angajare pe piata fortei de munca, specifice domeniului pe care recrutezi.

2. Fii flexibil: extinde orizonturile cautarii

Cu cat extinzi cautarea, cu atat creste posibilitatea de a gasi un candidat care sa se potriveasca perfect rolului, sau chiar mai mult, un candidat care sa iti depaseasca asteptarile. 

Expertii in recrutarea personalului administrativ sunt o modalitate excelenta de a gasi candidatul care raspunde nevoilor companiei tale. Consultantii in recrutare stiu cum sa atraga cele mai bune talente din piata deoarece au retele extinse si lucreaza zilnic, pe diverse paliere, cu profesionisti din departamentul administrativ.

Un recruiter experimentat se poate asigura ca cei in cautarea unui job afla despre postul vacant si te poate ajuta in evaluarea abilitatilor acestora, astfel incat sa gasesti candidatul cel mai potrivit companiei tale. 

Un recruiter poate sa revizuiasca impreuna cu tine fisa postului si sa o ajustati daca este necesar, si astfel sa creati posibilitatea de a accesa o gama mai larga de potentiali candidati.

3. Acorda importanta detaliilor 

Micile aspecte pot face o mare diferenta atunci cand vorbim despre evaluarea candidatilor.  Modul in care se desfasoara discutia telefonica, prezentarea CV-ului si a abilitatilor lor de comunicare te pot ajuta sa iti faci o prima impresie despre contributia acelui candidat in cadrul companiei tale. Candidatii sunt politicosi la telefon, dar si in  intalnirea face to face? Cum sunt abilitatile lor de comunicare verbala si scrisa atunci când interactionează cu tine? Cand se prezinta la interviu, cum interactioneaza cu restul angajatilor din companie?  Raspunsurile la aceste intrebari pot oferi  informatii utile despre cum se va comporta candidatul si care va fi atitudinea acestuia la locul de munca. 

Un alt aspect important, care face diferenta in procesul de recrutare este formularea anuntului de recrutare. Cele mai bune sfaturi in recrutare nu te vor ajuta daca anuntul tau nu descrie cat mai exact tipul de candidat cautat. Asigura-te ca utilizezi fisa exactă a postului, descriere actualizată, care sa reflecte ce este cel mai relevant pentru succesul in pozitia recrutata. 

De multe ori, managerii folosesc fisa postului facuta pentru procesul de recrutare anterior, fara sa mai ia in considerare modul in care cerintele postului s-au schimbat de la ultima actualizare. Poate fi sau nu o copie exacta a insusirilor  ultimei persoane care a ocupat postul, insa cel mai important sa o reevaluezi cu atentie.

4. Acorda importanta interviului

Poti sa renunti la intrebarile cliseu precum “unde te vezi peste cinci ani?” In schimb, incearca sa prezinti cateva scenarii din viata reala si intrebari bazate pe competente pentru a vedea cum abordeaza candidatul situatia.

De exemplu, intreaba cum ar proceda daca un client suna sa reclame ca un reprezentant al firmei nu s-a prezentat la intalnirea stabilita cu acesta. Raspunsul candidatului poate da enorm de multe informatii despre maturitatea si profesionalismului acestuia.

Un alt exemplu de intrebare poate fi  “Care sunt calitatile de care ai nevoie pentru acest job?” Din raspunsul candidatului vei afla daca acesta stie responsabilitatile postului pentru care a aplicat si iti vei da seama in ce masura calitatile sale raspund asteptarilor echipei tale.

5. Cauta factorul “X” 

Candidatii de top din domeniul administrativ trec mai presus de toate aceste aspecte si pot oferi companiei tale mult mai mult decat simpla potrivire cu fisa postului. Un candidat care  a avut initiativa pentru a urma o pregatire suplimentara in domeniul lui de activitate, unul care a obtinut calificari sau care s-a inscris in organizatii profesionale poate fi  acel candidat de top atat de cautat. Unul din cele mai valoaroase sfaturi in recrutare este sa remarci in ce masura candidatul a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a se dezvolta in plan profesional. Bineinteles ca aici includem si modul in care a performat la job-urile anterioare. Insa, luati in calcul si lucrurile facute in afara job-ului: a participat la training-uri, s-a incris in asociatii/grupuri  profesionale sau are o certificare  in domeniul vizat.

6. Verifica referintele

Cand contactezi persoana de referinta sau fostul angajator, fii foarte onest in modul de abordare. Explica-le ca tu consideri candidatul ca facand parte integranta din echipa si ca apreciezi orice informatie despre acesta ca si angajat. Oamenii au tendita sa fie mai deschisi daca ii faci sa constientizeze consecinta feed-back-ului lor. Este adevarat ca poate fi destul de dificil sa ajungi sa primesti feed-back de la angajatorii anteriori, insa avand in vedere importanta acestuia, merita tot efortul depus pentru a-l obtine.

Vrei sa angajezi personal administrativ pentru compania ta? Facem angajarea mai usoara, asa ca doar completeaza cateva detalii aici  https://newtimes.ro/employers/ si unul din profesionistii nostri te va contacta in cel mai scurt timp.