Interviu recrutare personal medical: tipuri de intrebari si cum sa raspundeti acestora.
Interviurile de angajare pot fi stresante, insa cu cat esti mai pregatit, cu atat nivelul de stres este mai redus. Mai jos ai o lista, dezvoltata de cei de la https://info.nhanow.com/ (National Healthcareer Association) cu cele mai des intalnite intrebari in cadrul interviurilor pentru personalul medical. Ai si cateva sfaturi si chiar exemple de raspuns, cat sa iti poti forma o idee si sa-ti dezvolti propriile tale raspunsuri. Daca te ajuta le poti nota, sau le poti repeta cu un prieten sau cineva din familie. Chiar daca ti se pare putin caraghios acum, te vei simti mult mai putin caraghios atunci cand vei stapani interviul!

Ce ne poti spune despre tine?
Sfat: Fa o descriere generala al istoricului tau educational/ profesional si mai adauga si ceva informatii despre pasiunile tale in afara job-ului, asa incat sa fii si un candidat interesant, nu doar unul calificat pentru post.
Exemplu de raspuns: Intodeauna am avut o dorinta puternicasa ajut oamenii, de asta am si lucrat in ultimele cinci veri ca salvamar. Dupa ce am finalizat pregatirea profesionala in cadrul facultatii X, am reusit sa obtin si atestatul de libera practica. Acum sunt foarte nerabdator sa-mi incep cariera in acest domeniu.
Comportament de evitat:
– nu vorbi mai mult decat isi doreste intervievatorul;
– nu intra in detalii care stii ca nu te ajuta, ca de exemplu am plecat de la compania x pentru ca nu m-am inteles cu seful meu.

De ce esti interesat sa lucrezi pentru compania noastra?
Sfat: Fii onest si in acelasi timp demonstreaza ca te-ai informat despre companie.
Exemplu de raspuns: Am auzit lucruri minunate de la prietenii mei care lucreaza aici si sunt cu adevarat impresionat cu dezvoltarea tehnologica realizata in ultimii ani. Pare a fi un mediu de lucru inovativ, cu o cultura organizationala grozava.
Comportament de evitat: evita urmatoarele raspunsuri la interviu: pentru ca am auzit ca platiti salarii mari, pentru ca aveti un program de lucru lejer pentru ca sunteti aproape de casa.

Care este cea mai importanta calitate a ta? Care este punctul tau forte?
Sfat: Alege o calitate care se pliaza pe profilul candidatului ideal pentru acel job (verifica descrierea job-ului!)
Exemplu de raspuns: sunt foarte bun in relationarea cu oamenii si stiu sa ii fac sa se simta confortabil. Cred ca este important sa castigi increderea unui pacient, si asta e un lucru la care eu ma descurc foarte bine.

Care este punctul tau slab, cel mai mare defect?
Sfat: procedeaza cu atentie, dar sa fii cinstit si spune-le cum incerci sa devii mai bun. Incearca sa nu raspunzi la intrebare cu atat de cunoscutul “sunt putin cam perfectionist”.
Exemplu de raspuns: Ma simt incomod in situatiile de confruntare. Uneori nu am facut ce credeam eu ca este mai bine, doar ca sa pot pastra pacea. Aceasta poate fi o problema atunci cand pacientii trebuie sa auda ceea ce nu le place, dar am invatat ca uneori ceea ce nu le place sa auda, este exact ceea ce este cel mai bine pentru ei sa auda.

De ce ai renuntat la ultimul loc de munca?
Sfat: Nu este momentul sa explodezi impotriva fostului tau angajator. Ramai pozitiv in comunicare si pune accentul pe noile oprtunitati.
Exemplu de raspuns: Nu aveau mediul de lucru inovativ pe care il caut, motiv pentru care sunt atat de entuziasmat in ceea ce priveste aceasta oportunitate.

Cum ramai la curent cu progresele din domeniul medical?
Sfat: Daca ai atestatul de libera practica, beneficiezi de educatie medicala continua pentru asistenti medicali si medici, asa ca poti sa vorbesti despre diversele conferinte si evenimente medicale creditate EMC, despre reviste online sau print medicale, si cursuri online organizate de OAMGMAMR sau de alte institutii medicale acreditate pentru EMC / EFC.
Exemplu de raspuns: Particip la evenimente medicale creditate EMC in fiecare an si obisnuiesc sa citesc diferite articole si studii din medicina. Nu cred ca formarea se incheie vreodata, cu adevarat – mai ales in acest domeniu.

Care sunt obiectivele tale in cariera?
Sfat: nu povesti planul tau pe urmatorii 30 ani. Concentreaza-te pe viitorul apropiat si integreaza angajatorul/compania in obiectivele comunicate.
Exemplu de raspuns: Obiectivul meu este obtinerea unui post de asistent medical. In mod ideal, imi doresc sa fie in cadrul unei companii avansate din punct de vedere tehnologic, asa cum este aceasta, pentru ca imi permite sa invat si sa ma dezvolt intr-un mediu de lucru inovativ.

Tine cont de faptul ca sunt o multime de factori care intervin atunci cand aplici pentru un post, dar daca ai un plan bine pus la punct si putina experienta te vei simti mult mai increzator atunci cand te vei prezenta la interviu.
Pentru si mai multe informatii puteti accesa link-urile de mai jos. Succes!

Roxana Safta (Iatan)
Material adaptat după: https://info.nhanow.com/…/healthcare-job-interview-question…
Alte surse de documentare: https://www.hipo.ro/…/Intrebarile-cheie-si-raspunsurile-cas…
Sursa foto: www.pixabay.com
#informatiesuport #recrutare #personalmedical #pregatireinterviu